2020-06-26 10:24:36• hírek • Bede Emőke

Országos képességfelmérő: szatmári iskola is van a top 10-ben

Romániában az elmúlt héten szervezték meg az országos képességfelmérő vizsgát, mely a nyolcadik osztályt végzett diákok általános iskolai tanulmányait hivatott lezárni. A vizsga eredményeit a hét első napján, a gyerekek anonimitását megőrizve hozták nyilvánosságra, s az admitereliceu.ro ezen jegyeket felhasználva rangsorolta az ország és a megye iskoláit.

Az országos szintű eredményeket nézve a legjobb háromba a brassói Andrei Saguna Főgimnázium, a bukaresti Tudor Vianu Informatikai Főgimnázium és a focsani-i Unirea Főgimnázium került. A top 10-es listát tovább böngészve azonban egy szatmárnémeti tanintézmény is felbukkan, a Mihai Eminescu Főgimnázium nyolcadikosainak ugyanis sikerült 9,55-ös átlagosztályzatot elérniük, mely elegendő volt arra, hogy elhódítsák a lista 9-ik helyét.


Miként alakult a Szatmár megyei toplista?

A Szatmár megyei top 10-es lista élére cseppet sem meglepő módon úgyszintén a Mihai Eminescu Főgimnázium került. Második helyre az idei eredmények alapján a Ioan Slavici Főgimnázium került, a képzeletbeli dobogó harmadik helyére pedig az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum állhatott fel.Eredményei alapján negyedik helyre futott be a szatmári Doamna Stanca Főgimnázium, majd szorosan a nyomában következik a Lucian Blaga és a Johann Ettinger Német Tannyelvű Elméleti Líceum is. A lista hetedik pozíciójába ebben a tanévben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium küzdötte be magát, a nyolcadik helyre pedig a Grigore Moisil Általános Iskola furakodott be. Kilencedikként következik a kálmándi Dr. Joseph Szolomayer Általános Iskola, a top 10-es lista utolsó helyére pedig a Hám János Római Katolikus Elméleti Líceum került be.


Emlékeztetőül: A Szatmár megyei, nyolcadik osztályt végzett diákok közül 2365-en jelentek meg az általános iskolai tanulmányokat lezáró vizsgán, és közülük - a speciális körülmények ellenére - 1874 tanulónak sikerült legalább 5-ös osztályzatot elérnie. Mi több, öt diák 10-es átlagosztályzattal zárta a felmérők sorát – tájékoztatta korábban szerkesztőségünket a megyei tanfelügyelőség.


Román nyelv és irodalomból 1970 diák, tehát a vizsgázók 83,09 százaléka szerzett 5-öst vagy attól nagyobb jegyet, mi több, 32 tanulónak sikerült elérnie a maximális pontszámot, melyet 10-essel jutalmaztak. A matematika egy fokkal nagyobb kihívás volt, e tantárgyból ugyanis csak 1693 diáknak, tehát a csapat 71,56 százalékának sikerült megugrania a lécet, 28 tanulónak azonban sikerült hibátlanul megoldania a feladatsort, így vizsgalapjára 10-est véstek a javító tanárok. Az anyanyelvi vizsgán a 629 megjelent diák 93,74 százalékának sikerült legalább 5-öst szereznie, sőt, 18-an meg sem álltak a 10-esig. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: